Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Saint -Valentine is GREEK...?

Αν σας λέγαμε ότι ο Αγιος Βαλεντίνος ΔΕΝ είναι ένας ξένος άγιος, όπως  θέλουν να νομίζουν οι περισσότεροι και το κυριώτερο, πως τα λείψανά του "αναπαύονται" στην Αθήνα, θα μας πιστεύατε?Ε, ναι λοιπόν, ο Αγιος Βαλεντίνος "κατοικεί" στην Αθήνα και τα λείψανά του βρίσκονται μέσα σε μια λειψανοθήκη στην (καθολική) εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, της ιταλικής παροικίας της Αθήνας και μάλιστα στο κέντρο της Αθήνας (Πλατεία Βικτωρίας)! Στον ναό θα βρείτε ένα βιβλιαράκι με τον τίτλο: "Ο Αγιος Βαλεντίνος της Αθήνας" (το εξώφυλο μάλιστα έχει μία υπέροχη εικόνα του αγίου, αυτή που υπάρχει άλλωστε και στον ναό, βυζαντινής τεχνοτροπίας), που γράφτηκε από τον Κρητικό δημοσιογράφο: Δημήτριο ΠΑΠΑΔΑΚΗ-ΠΕΡΑΘΩΡΑΚΗ, όπου ο συγγραφέας με λεπτομερή τρόπο, μας εξιστορεί την απίστευτη ιστορία?-θρύλο? του Αγίου Βαλεντίνου της Αθήνας.

Σύμφωνα με το συγγραφέα:

!)Ο Αγιος Βαλεντίνος υπήρξε ένας ευλαβής νέος χριστιανός.Η εικόνα του φυλάσσεται στην εκκλησία της Santa Maria Antiqua, την ενορία των Ελλήνων της Ρώμης, της οποίας υπήρξε εφημέριος, την εποχή της ρωμαικής αυτοκρατορίας.(Αμέσως-αμέσως, πέφτει ένα "ταμπού": είναι άγιος που προυπήρξε του σχίσματος, άρα είναι και "δικό μας παιδί!).
2)Τον διέκρινε η χριστιανική αγάπη και το ενωτικό του πνεύμα και μπορούσε να φέρνει κοντά αυτούς που βρισκόντουσαν σε έριδα και μάλιστα τους ερωτευμένους.
3)Μαρτύρισε (αποκεφαλίστηκε) κατά την περίοδο των διωγμών του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του 2ου, του επωνομαζόμενου και "Γότθου", στις 14 Φεβρουαρίου 268 μ.χ. και θάφτηκε στις Κατακόμβες της Αγίας Πρίσκιλας στην Ρώμη.Από εκεί και πέρα η μνήμη του άρχισε να "ξεφτίζει" για την Ανατολική Εκκλησία, ενώ παρέμεινε ζωντανή στην Δυτική Εκκλησία.
4)Ο Πάπας Πίος ο 7ος, το 1815, δώρισε τα λείψανά του σ' εναν ιερέα, ευγενικήε καταγωγής, τον Giovanni-Battista LONGARINI di SAN COSTANZO, από το δουκάτο του Ουρμπίνο.
5)Επειτα από πολλές περιπέτειες, το 1907, τα λείψανά του βρέθηκαν στην............ΜΥΤΙΛΗΝΗ!!! (εκείνη την εποχή υπό την οθωμανική κατοχή) στην καθολική εκκλησία της Παναγίας (ναός-στολίδι για την πόλη, που βρίσκεται στο κεντρικώτερο σημείο της πόλης, στον εμπορικό δρόμο της Ερμού, τηλ: 22510-46 49 40), αφού πρώτα υπήρξαν στην κυριότητα της κας Λουκίας ΘΕΟΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ-BONGIGLI, μιας από τους απόγόνους του παραπάνω ιερέα.
6)Η παραπάνω αναφερθείσα κυρία, δώρισε τα λείψανα στην καθολική εκκλησία της Μυτιλήνης, που εκείνη την εποχή βρισκόταν στην δικαιοδοσία των πατέρων Καπουκίνων.
7)Ετσι πέρασε σχεδόν ένας αιώνας μέσα στην σιωπή και την λήθη, όταν οι πατέρες Καπουτσίνοι, φεύγοντας οριστικά από την Μυτιλήνη, έφεραν μαζί τους τα λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου στην Αθήνα και τα ετοποθέτησαν στην εκκλησία της ιταλικής παροικίας στην Αθήνα, την οποία επίσης διακονούσαν, το 1990.
Πληροφορίες:
(Kαθολικός) ναός του Αγίου Φραγκίσκου και της Αγίας Κλάρας, της ιταλικής παροικίας Αθηνών.
Γκυιλφόρδου 7,(Πλατεία Βικτωρίας)
GR-104 34 ΑΘΗΝΑ

Τηλ: 210-8218 928
Mετρό: Βικτώρια

Βιβλιογραφία:
"O Αγιος Βαλεντίνος της Αθήνας" από τον Δημήτριο Παπαδάκη-Περαθωράκη,
Εκδόσεις: Γραφείον Καλού Τύπου, Αθήνα
(δυστυχώς, διαθέσιμο μόνο στα ελληνικά!).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου